29 Kasım 2011 Salı

MEDENİ HUKUK KİŞİLER BAŞLANGIÇ VİZE SORULARI




Evet, ilk vizeleri olduktuk. Soruları paylaşmak istedim. 


ARA SINAV

OLAY 1:  25 yaşıdaki oğlu A nın artık zaptedilmez ve herkese zarar verir hale geldiğini gören baba b oğlunun biraz olsun frenlenmesi için mahkemeye başvurur. Dava görülürken A, Cden bir saat satın almıştır. Satış bedeli 1000 TLdir.
SORULAR
1- Baba B oğlu ile ilgili olarak mahkemeye hangi amaçla başvurmuş olabilir? Mahkeme bu başvuru karşısında hangi içerikte bir karar verecektir?

Baba B oğlu için mahkemeye kısıtlama kararı için başvurabilir. Kısıtlama sayesinde çocuğun fiil ehliyet tam ehliyetli statüsünden sınırlı ehliyetsiz statüye geçirilir. Bu sayede oğlunun yaptığı işlemlerde babasının onayı gerekecek ve sayede oğlunun savurganlığını azaltabilecektir.
Mahkeme bu başvuru için araştırma yapacak ve eğer kişinin diğer insanlara zarar verdiği kanıtlanırsa kişi için kısıtlanma kararı çıkartılır ve kişinin ikametgahının olduğu yerde ilan edilir.
2- C A dan satış bedelini isteyebilir mi? Niçin? C'nin davanın devam etmekte olduğunu bilmesinin satış bedelinin istemesi açısından herhangi bir etkisi var mıdır?

C A ile sözleşme yaparken mahkeme karar verip yayınlamadığı için kişinin fiil ehliyeti vardır. Ve yaptığı sözleşmeler sonuç doğurur. C nin davadan haberi olması bu istemi etkilememektedir. Çünkü dava devam ederken sözleşmelerin sonuç doğurması için iyi niyet aranmamaktadır.
3- Mahkemece A hakkında karar verilmiş olsaydı, 2. soruya vereceğiniz yanıt değişir miydi? Niçin?

A hakkında karar verilmiş ve ilan edilmemiş ise C kişisi iyi niyetli ise sözleşme sonuç doğurur. Ancak Cnin mahkeme kararından haberi var ise bu kişi iyi niyetli kabul edilmez. Ve sözleşme sonuç doğurmaz.

OLAY II A ile kitapçı arasında karşılıklı olarak yapılmış aşağıdaki irade açıklamalarını gerekçeleri ile birlikte hukuken nitelendiriniz.

A- Sizde x kitabı var mı? Varsa almak isterim
İcaba davettir. Çünkü irade beyanlarından bir örtüşme bulunmamaktadır. Ve sözleşmenin kurulması için kurucu unsurlar mevcut değildir.
B- Raflarda vardır muhakkak. Size 20 Tlye vererim.
İcaptır. Çünkü mal, Malın fiyatı yani kurucu unsurlar mevcuttur.
A- Fiyat çok pahalı.
İcaba davettir. Çünkü İrade uyuması mevcut değildir.
B- O zaman siz söyleyin.
İcaba davettir. İrade uyuşması mevcut değildir.
A-  10 TLye alırım.
Yeni bir icaptır. Çünkü yeni bir fiyat belirlenmiştir
B- O kadar da olmaz.
İcaba davettir. Çünkü İradeler uyuşmamıştır.
A- En fazla 15ye indiririm.
Yeni bir icaptır.  Yeni bir fiyat önerisinde bulunulmuştur.
B- İşte şimdi oldu.
Kabuldür.. Sözleşme kurulmuştur.